Σελίδες

Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Κρατηστε τα τσοκ του οπλου σας ανοιχτα





Ο Bob St. Pierre στο «Φασιανοί Για Πάντα», είναι ένας από τους κυνηγετικούς αρθογράφους, που πρόσφατα δημοσίευσε μία ακόμη ενδιαφέρουσα θέση. Αυτη τη φορά για τα δύο πράγματα που του έχουν χαρίσει εμπιστοσύνη στο κυνήγι:

1)  Ένα καλό σκυλί.
2)  Ένα τσοκ για skeet.

Ας μιλήσουμε για το τελευταίο:

"Αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα για τα τσοκ: "Χρησιμοποιησετε τα πιο ανοιχτά τσοκ που μπορείτε." αναφέρει στο βιβλίο του «Σοβαρού Κυνηγιού Πέρδικας», Βιβλίο 1:
" Θεωρούμε ότι αυτό ισχύει για όλα τα είδη των πτηνών, όχι μόνο για τις πέρδικες. Να θυμάστε ότι η ολη συζητηση για τον συνδιασμο, IC / Mod, για τα σουπερ ποζέ ξεκίνησε σε μια εποχή που τα φυσίγγια δεν ήταν τόσο καλά και δεν τα σχεδιάζανε τόσο σφιχτά, όπως κάνουν τώρα."

Ο Bob γράφει: «Ενώ λαμβάνω πάντα υπόψη μου παράγοντες, όπως το είδος της κάλυψης και την εποχή, το σύνηθες μοτίβο μου είναι το skeet τσοκ (1,2/10), με το 92% των σκαγιων, να καταμετρειται σε κύκλο 75 cm στα 18 μετρα και 72% των σκαγιων, σε κύκλο επιςης 75 cm στα 28 μετρα."


«Για τις πέρδικες, δε χρειάζεται και πολύ σκέψη για να χρησιμοποιήσετε ένα skeet τσοκ ή ακόμα και κυλινδρο. Αν και κάποιοι άλλοι επιδέξιοι κυνηγοί μπορεί να διαφωνούν, εγώ προσωπικά έχω ανακαλύψει ότι το skeet τσοκ, έχει βελτιώσει εξαιρετικα την επιτυχία μου, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των τουφεκιών μου, στις πέρδικες, γινεται μεσα σε αυτα, περιπου, τα 28 μετρα ».

Ο Bob είναι 100% σωστός, ως προς τα ανοιχτα τσοκ. Έτσι, σας συνιστούμε να τα προτιμησετε, και συνειδητοποιώντας ότι δεν έχει σημασία τι πουλί κυνηγάτε, οι βολές σας θα είναι συνήθως καλές κάτω από τα 28 μετρα - ακόμα και σε δεύτερους πυροβολισμούς.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μόνο και μόνο επειδή μπορει να είστε πιο γρήγοροι και από το σούπερμαν, στο γέμισμα του οπλου σας, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε ένα σφιχτότερο τσοκ - για εκείνες τις υπερβολικες βολές των 55 μετρων ....

Ίσως να είστε τόσο καλοί, αλλά εμείς οι υπόλοιποι θνητοί, αν μη τι άλλο χρειαζόμαστε ένα " ανοιχτοτερο " τσοκ, επειδή τα συγχρονα φυσίγγια έχουν σχεδιαστεί για σφιχτότερες τουφεκιες.
Τα καινούργια φυσίγγια, μπορούν σίγουρα να κάνουν αυτό που είναι σχεδιασμένα για να κάνουν, δηλαδή να ειναι πιο σφιχτα (κλειστα), για μακρύτερες βολες. Σου επιτρεπουν επίσης να χρησιμοποιήσεις με το όπλο σου διαφορετικά φυσίγγια, αντί να χρειάζεται να αλλάζετε τσοκ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι με τον Cyl, το Sk ή το IC , θα πετύχετε ένα πουλί στα 28 μετρα και ακόμα μακρύτερα εάν είστε σε θεση να κάνετε τέτοιες βολές.

Εάν αισθάνεστε σαν ο πιο μάγκας στη γη, χρησιμοποιώντας ένα Mod τσοκ, ή... λιγότερο άντρας αν δεν το χρησιμοποιείτε, να μη το κανετε. Όπως είπαμε στο βιβλίο 1, «Αν θα πρέπει να πυροβολήσετε με φουλ τσοκ σε πιατακια, στο σκοπευτηριο, απλά να θυμάστε ότι αυτό είναι εντελώς διαφορετικό - κυνηγάμε κατι που θέλουμε να βαλουμε στο τραπεζι μας, δεν πυροβολούμε κατι που θέλουμε να εξαφανισουμε, μέσα σε ένα σύννεφο καπνού. "
Με άλλα λόγια, μην κουβαλάτε την τρέλλα του σκοπευτηρίου, για τα πιατάκια, στον κυνηγετικό χώρο. Άλλο το ένα άλλο το άλλο

Στο βιβλίο και πάλι: "Σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες ότι μπορείτε να χτυπήσετε έναν κινούμενο στόχο στα 28 η στα 36 μετρα, με ένα ανοικτό τσοκ με 20ρακι οπλο ή ακόμα και 28ρι, και ειδικα αν εχετε αμφιβολιες ακομη και για το 12ρι, πάρτε το όπλο σας ή το όπλο ενός φίλου στο κυνηγετικο πεδιο, στον κυνηγοτοπο δλδ. και δοκιμάστε. Αν είστε πανω στο πουλί, δεν υπάρχει πρόβλημα .... "
Αλλά ...
Σε κάθε περίπτωση, στη σκοποβολή πρεπει να κανει ο καθενας μας αυτο που του ταιριάζει, γιατι εάν λειτουργεί για σας, ακομη και το φουλ, μην το αλλάξετε.

Όπως γράψαμε, «Αν έχετε ένα παλαιότερο όπλο που έχει στανταρ τσοκ - όπως 1/4, Mod η και φουλ - αν μπορείτε να πυροβολήσετε με αυτό με επιτυχια και να το εμπιστευεστε, μην αλλάξετε τίποτα."

Επιλογή κειμένου - μεταφραση:   Κωνσταντίνος Μπακατσέλος